Albercik.pl - darmowe artykuły na Twoją stronę

Witaj Guest

Szukaj Artykułu:


Kuchnia w stylu Slow Food

autor: karolatok | artykuł do pobrania

zamieszczono: 19.01.2015 20:42, przeczytano razy: 278, słów: 368


Kuchnia ajurwedyjska wpisuje się w nurt Slow Food. Odpowiednio skomponowane potrawy, delektowanie się smakiem, celebrowanie posiłków i radość płynąca ze świadomego odżywiania –  to główne założenia ajurwedyjskiego jedzenia.


Kuchnia ajurwedyjska wpisuje się w nurt Slow Food. Odpowiednio skomponowane potrawy, delektowanie się smakiem, celebrowanie posiłków i radość płynąca ze świadomego odżywiania –  to główne założenia ajurwedyjskiego jedzenia.

Właściwy sposób odżywiania jest podstawą zdrowia. Ajurweda uświadamia nam, jak łatwo jest odżywiać się w sposób zdrowy i mądry, wydobywając przy tym całe bogactwo smaków.

W ajurwedzie każdy posiłek jest swiętem dla wszystkich zmysłów. Doskonałość przepisów ajurwedyjskich zostaje osiągnięta wówczas, kiedy zostaje zachowany ich egzotyczny smak, zapach, konsystencja i kolor. Kiedy po raz pierwszy próbujemy potraw ajurwedyjskich, odkrywamy pełnię smaków i prawdziwą satysfakcję płynącą z jedzenia.

Potrawy ajurwedyjskie to subtelne połączenie składników tak, aby wydobyć pełnię ich smaków i zapachów.

Ajurweda ma na celu nie tylko zapobieganie chorobom, ale przede wszystkim promowanie naturalnego piękna i świadomego życia. Traktuje każdego człowieka holistycznie, jako całość – jedność ciała i umysłu.

Ajurweda naucza, że podstawą wszystkich rzeczy jest pięć elementów: eter (przestrzeń), powietrze, ogień, woda i ziemia. Każdy człowiek jest unikalną mieszanką poszczególnych elementów, a jego fizyczna, psychiczna i duchowa konstrukcja jest zdeterminowana przez działanie tych żywiołów.

Warto sobie uświadomić, że gotowanie ajurwedyjskie nie ogranicza się tylko do gotowania po indyjsku. Zasady ajurwedy są uniwersalne i można je zaadaptować niezależnie od miejsca zamieszkania, wykorzystując produkty regionalne, sezonowe, pochodzące z naszego otoczenia. Mimo że wywodzi się z Indii, cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce.

Ajurwedyjskie przepisy, z całym bogactwem przypraw, olejów i sposobów przyrządzania, zapewniają niezwykłą różnorodność. Są przy tym łatwe i zdrowe, i – co chyba najważniejsze – opierają się na bazie składników łatwo dostępnych w Polsce.

Jedzenie to nic innego jak zmysłowa przyjemność. Podarujmy sobie czas, kiedy możemy rozpieszczać siebie, swoją rodzinę i przyjaciół. Zabawmy się w poznawanie smaków i odkrywanie bogactwa zapachów, przypraw i aromatów. Sprawmy, by jedzenie pysznych smakołyków stało się zmysłową przyjemnością

o Autorze

Karolina Maciejewska redaktor w www.zielonysklep.com oraz  serwisie www.a-ajurweda.pl



powiadom znajomych o tym artykule:

oceń Artykuł:

Nikt jeszcze nie zagłosował na ten artykuł, bądź pierwszy/pierwsza!



komentarze wspierane przez Disqus

Powered by ArticleMS from ArticleTrader