Albercik.pl - darmowe artykuły na Twoją stronę

Witaj Guest

Szukaj Artykułu:


Albercik.pl - darmowe artykuły na WWW » Zdrowie » Dieta » Owocowo - czekoladowy duet. Sprawdzone połączenia smaków

Owocowo - czekoladowy duet. Sprawdzone połączenia smaków

autor: DarthLemon | artykuł do pobrania

zamieszczono: 03.12.2014 12:26, przeczytano razy: 328, słów: 389


Połączenie owoców i czekolady to przepis na sukces - różne rodzaje czekolady pozwalają "oswoić" nawet najbardziej egzotyczne owoce, zapewniając doskonały smak i porządną dawkę witamin. Poznaj sprawdzone przepisy!


Czekolada i owoce leśne

Łączenie czekolady z owocami leśnymi roztacza przed smakoszami łakoci wiele możliwości. Co wybrać – rozgrzewający i aromatyczny napój czy tabliczkę gorzkiej czekolady ze słodkimi bakaliami? A może gorącą czekoladę z nutą alkoholu – owocowego syropu z wódką lub smakowym likierem. Niektórzy najbardziej lubią aromat mandarynek zimową porą, więc do kilku sztuk zdecydowanie będzie pasować czekolada z aromatem pomarańczy. Inni wolą kupić świeże borówki amerykańskie, które można obtoczyć w czekoladzie lub zmiksować i dodać do gorącej czekolady. Polecamy również zamrożenie malin czy jagód – owocowych zapasów na zimę nigdy za mało.

Owoce w czekoladzie – domowy sposób

W niektórych miastach już ruszyły bożonarodzeniowe jarmarki, na których można kupić rozmaite czekoladowe łakocie, takie jak owoce w czekoladzie. Jabłka, gruszki, kawałki pomarańczy – a jak zrobić w domu zdrowy i słodki przysmak? Bardzo łatwo! Wystarczy kupić tabliczkę ulubionej czekolady:

  • gorzkiej,
  • mlecznej,
  • deserowej,
  • białej.

Kiedy już mamy w naszej kuchni ulubiony przysmak, zacznijmy od pokawałkowania tabliczki i rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu. Następnie maczamy w niej wybrane owoce i odkładamy na trochę do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe! Jeżeli chcemy, możemy przysmakowi dodatkowo zrobić...panierkę. Sprawdzą się pokruszone ciastka, herbatniki, kolorowe cukierki, cukier puder.

Jeśli chcemy przygotować różne owoce i przekąski w czekoladzie, możemy przyrządzić czekoladowe fondue, w którym będziemy maczać owoce na szpikulcach – możemy zrobić owocowo-czekoladowe szaszłyki.

Możemy również przyrządzić ciepły deser czekoladowo-owocowy. Bardzo dobrze na ciepło smakuje smażony banan w czekoladzie. Czego potrzebujesz, aby przygotować słodki i rozgrzewający deser dla 4 osób?

  • 4 bananów,
  • tabliczkę czekolady,
  • 3 jajka,
  • ¼ szklanki mleka,
  • ½ szklanki mąki pszennej lub tortowej,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Banany obieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem, do masy dodajemy mleko, przesianą mąkę oraz sodę. W masie zanurzamy banany i smażymy je na patelni. Kiedy będą już zarumienione, przekładamy je na talerze i polewamy ciepłą czekoladą.

 

WIęcej sprawdzonych przepisów znajdziemy w sieci - przykładem niech będzie czekolada z owocami według Wedla.

o Autorze

Piotr Marcinkiewicz



powiadom znajomych o tym artykule:

oceń Artykuł:

Nikt jeszcze nie zagłosował na ten artykuł, bądź pierwszy/pierwsza!



komentarze wspierane przez Disqus

Powered by ArticleMS from ArticleTrader