Albercik.pl - darmowe artykuły na Twoją stronę

Witaj Guest

Szukaj Artykułu:


Albercik.pl - darmowe artykuły na WWW » Technika » Wyposażenie gastronomii – zalety stali nierdzewnej

Wyposażenie gastronomii – zalety stali nierdzewnej

autor: svecica | artykuł do pobrania

zamieszczono: 02.03.2014 12:44, przeczytano razy: 616, słów: 439


Stal nierdzewna jest zdecydowanie najczęściej wykorzystywanym materiałem przy produkcji wyposażenia gastronomii. Niezależnie od skali zaplecza gastronomicznego, większość jego wyposażenia prawie zawsze wykonana jest właśnie z tego materiału.


Niska cena

Stal szlachetna nie jest zdecydowanie materiałem najtańszym, jednak biorąc pod uwagę wszystkie jej atuty, cena nie wydaje się też zbyt wygórowana. Oczywiście wszystko zależy od klasy stali, bo nie jest to jeden jedyny materiał, ale raczej nazwą ta obejmuje się szereg blach o podobnej charakterystyce.

Trwałość i odporność

Warunki „mikroklimatyczne” zaplecza kuchennego są dość trudne: duża wilgotność, podniesiona temperatura, obecność różnego rodzaju środków chemicznych (zarówno tych naturalnych, jak kwasy owocowe, jak i syntetycznych – płyny do zmywania naczyń, środki czystości etc.). Nie można też zapomnieć o obciążeniach mechanicznych i samych wymaganiach wynikających po prostu z przewidywanego czasu eksploatacji.

Stal szlachetna jest odporna na działanie wilgoci – nie rdzewieje nawet wystawiona na długotrwałe działanie wody, a co ważniejsze, odporność ta jest również wysoka w środowisku zakwaszonym. Wbrew pozorom owoce, nawet te słodkie, zawierają sporo naturalnych kwasów, które mogłyby przyspieszać proces korozji w przypadku innych metali. Stal szlachetna charakteryzuje się także dość dużą odpornością na proces korozji kontaktowej, a więc zachodzącej w miejscach styku z innymi materiałami.

Łatwość montażu i formowania

To zagadnienie związane jest także z cenami stali szlachetnej. Ponieważ ten materiał można spawać, używając niezbyt wyrafinowanych metod, a także giąć, nitować i obrabiać na wiele sposobów, elementy stalowe nie są kosztowne. Co prawda są materiały, które dużo łatwiej obrabiać, na przykład aluminium, jednak stal nierdzewna wykazuje szereg właściwości, których aluminium nie posiada.

Większość elementów wyposażenia gastronomii ma proste, bryłowe kształty. Nie wynika to z właściwości stali, ale z czysto pragmatycznych pobudek, a mianowicie z faktu, że takie proste bryły zwyczajnie łatwiej się czyści.

Czysta sama z siebie

Jedna z najcenniejszych właściwości stali nierdzewnej to działanie bakteriostatyczne. To w praktyce oznacza, że na elementach stalowych nie pojawiają się biofilmy bakteryjne (cienkie powłoki o grubości 1-2 grubości komórek bakteryjnych), które powodują znaczne obniżenie komfortu pracy, a także mogą, w szczególnych wypadkach, prowadzić do wzrostu zagrożenia zatruciami wśród klientów restauracji.

Oczywiście stal szlachetna i tak musi być w odpowiedni sposób czyszczona, bo nie o to chodzi, aby stworzyć materiał samoczyszczący, ale o to, żeby wykorzystane materiały służyły długo, nie traciły wartości użytkowych i po prostu były względnie łatwe do wyczyszczenia. Stal nierdzewna w pełni spełnia te oczekiwania.

o Autorze

Robert Wąsik we współpracy z serwisem Zwiadowca.pl



powiadom znajomych o tym artykule:

oceń Artykuł:

Nikt jeszcze nie zagłosował na ten artykuł, bądź pierwszy/pierwsza!



komentarze wspierane przez Disqus

Powered by ArticleMS from ArticleTrader