Albercik.pl - darmowe artykuły na Twoją stronę

Witaj Guest

Szukaj Artykułu:


Albercik.pl - darmowe artykuły na WWW » Dom-i-ogrod » Kulinaria » Wyśmienite espresso - tajemnica tkwi w szczegółach

Wyśmienite espresso - tajemnica tkwi w szczegółach

autor: ameba | artykuł do pobrania

zamieszczono: 06.03.2014 16:12, przeczytano razy: 1080, słów: 400


Z roku na rok Polacy piją coraz więcej kawy, a domowe ekspresy ciśnieniowe dołączyły do popularnych sprzętów kuchennych. Tylko dlaczego u jednych kawa smakuje identycznie jak we włoskiej kawiarni, a u innych jest kwaskowata i ma wyraźną nutkę goryczy?    


Idealne espresso


By kawa miała odpowiedni aromat, smak i konsystencje do jej przyrządzenia muszą zostać użyte wyselekcjonowane ziarna i dobry ekspres ciśnieniowy do kawy. Mieszanki kaw z dolnej półki cenowej często zawierają ziarna gorszej jakości, które charakteryzują się kiepskim smakiem, a stworzony z nich napój można określić mianem lury. Odpowiednio zaparzone espresso (30 ml gorącej wody przepuszczonej przez idealnie zmieloną kawę pod ciśnieniem 9-10 barów) zwieńczone jest gęstą pianką – cremą, która zachwyca orzechowobrązową barwą i wspaniałym aromatem.

Mało kto wie jak wielkie znaczenie ma proces palenia ziaren kawy. Surowe ziarna są zielone i posiadają 10-letni termin ważności. Niektórzy eksperci twierdzą nawet, że długosć takiego dojrzewania zielonych ziaren, ma wpływ na końcowy smak i aromat już zaparzonej kawy. W samym procesie palenia najwarzniejszą rolę odgrywają czas i temperatura, które w zależonośći od tego jaki finalny efekt producent chce osiągnąć, uwalniają w kawie ponad 800 rozdzajów lotnych substancji aromatycznych oraz olejków tkwiących w ziarnach. Po paleniu, kawa zachowuje swój aromat tylko przez 2 tygodnie, dlatego palarnie znajdują się już w docelowych krajach, gdzie ziarno jest importowane.

Wyróżnia się 5 tzw. "stylów" palenia kawy, począwszy od najsłabszego, są to: cynamonowy, amerykański, wiedeński, francuski i wreszcie włoski espresso. Ostatnie z nich mają najintensywniejszy, a co za tym idzie najmniej zbliżony do oryginalnych i nieprzetworzonych ziaren smak.

 

Wyśmienite napoje kawowe


Dobre espresso stanowi podstawę do przygotowania aromatycznych napojów kawowych. By uzyskać delikatne cappucino wystarczy do niego dodać spienione mleko, a powstały napój warto oprószyć kakao, czekoladą, wanilią, cynamonem czy kardamonem. Dodając do espresso więcej mleka bez trudu można wyczarować wyśmienite latte, które dzięki dodatkowi syropu smakowego może zachwycać aromatem owoców, przypraw korzennych, orzechów, kokosów, toffie czy migdałów. Jednym z ulubionych napojów polskich kawoszy jest trójwarstwowe machiatto. Podane w wysokiej,przezroczystej szklance cieszy oko, pieści kubki smakowe i z całą pewnością wspaniale poprawia nastrój.

Posiadając dobry ekspres ciśnieniowy oraz zaopatrując się w odpowiednią kawę bez trudu wyczarujemy wspaniałe kawowe kompozycje, które umilą nam senne poranki oraz będą idealnym dodatkiem do spotkań z przyjaciółmi i pozwolą przetrwać długie ziomowe wieczory.

 

 

o Autorze

Anna Żuraw, zajmująca się marketingiem, promocją oraz wpływem jaki mają na nie uwarunkowania społeczno-kulturowe.



powiadom znajomych o tym artykule:

oceń Artykuł:

Nikt jeszcze nie zagłosował na ten artykuł, bądź pierwszy/pierwsza!



komentarze wspierane przez Disqus

Powered by ArticleMS from ArticleTrader