Albercik.pl - darmowe artykuły na Twoją stronę

Witaj Guest

Szukaj Artykułu:


Albercik.pl - darmowe artykuły na WWW » Dom-i-ogrod » Kulinaria » Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce.

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce.

autor: holender | artykuł do pobrania

zamieszczono: 29.10.2014 10:29, przeczytano razy: 7593, słów: 733


 Przechowywanie żywności w prawidłowy sposób w lodówce jest bardzo ważne. Od ułożenia żywności w lodówce zależy stan Twojego zdrowia i dobry smak potraw. Prawidłowe przechowywanie żywności jest bardzo ważne w momencie, kiedy mamy jej dużo (np. po świętach). 


Przechowywanie żywności na górnej półce lodówki.

 Na najwyższych półkach ustaw dżemy, powidła i produkty mleczne. Zapobiegnie to szybkiego ich psuciu. Na wyższych półkach lodówki panuje wyższa temperatura, która sprzyja rozwojowi dobrych kultur bakterii. Na niższych półkach jest zimno i rozwijają się szkodliwe szczepy bakterii gnilnych. 

Jaką żywność przechowywać na środkowej półce?

 Na środkowej półce przechowuj produkty o krótkiej trwałości takie, jak ser biały, twarożek, wędlinę w plastrach. Na tej półce produkty tego typu mogą stać kilka dni, ale pamiętaj, żeby sprawdzić termin przydatności do spożycia. Dobrym sposobem jest przechowywanie tego typu żywności w specjalnych, plastikowych pojemnikach. Zapobiegną one mieszaniu się aromatów i tworzą idealne warunki do przechowywania żywności.

 Na środkowej półce możesz ustawić również potrawy w garnkach. Muszą być one jedynie bardzo szczelnie przykryte.

Co przechowywać w dolnych szufladach?

 Na dnie lodówki temperatura sięga 10 stopni Celsjusza, dlatego jest to idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Mniej trwałe owoce mogą leżeć na najniższej półce nawet dwa dni bez mycia. Sałata lub szczypiorek możesz przechowywać w dolnej szufladzie do kilku dni.

 Opakowanie sałaty musi być nieszczelne. Obieg powietrza musi być swobodny. Jeżeli zabraknie powietrza sałacie, azotany, których może być duża ilość w sałacie, przekształcają się w szkodliwe dla zdrowia azotyny i pojawiają się problemy zdrowotne.

 Na dolnych półkach dobrze jest przechowywać sery twarde. Wilgotność i temperatura panująca na dnie lodówki sprawia, że sery bardzo dobrze dojrzewają.

 W ofercie wielu sklepów znajdują się specjalne pojemniki do przechowywania warzyw, owoców i serów, ze szczególnym uwzględnieniem sałaty. Pojemniki do przechowywania sałaty mają regulowany przepływ powietrza, co pozwoli stworzyć idealne warunki dla tego typu warzywa.

Jakie produkty przechowywać na bocznych półkach?

 Przede wszystkim olej roślinny w szklanym, ciemnym opakowaniu. Jeżeli w Twojej okolicy nie ma oleju w szklanych butelkach, po zakupie przelej go do szklanej, ciemnej butelki. Zapewni to ograniczony dostęp promieni świetlnych do wnętrza i utrzyma dobre właściwości.

 Na bocznej półce przechowuj również słoiki z przetworami, chrzanem, soki w kartonach, butelki z sosami różnego typu. Często, na drzwiach lodówki znajduje się pojemnik na jajka. Niemyte mogą być przechowywane w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Pamiętaj jednak, aby myć je dopiero po wyjęciu z lodówki. Skorupka jajka zawiera naturalną osłonę przed drobnoustrojami, jeżeli je umyjemy, a następnie będziemy przechowywać, będą one się intensywnie namnażać.

 Jedzenie gotowe do spożycia musi być oddzielone od surowego. Najlepiej jest przeznaczyć oddzielną półkę na każdy rodzaj żywności.

Pojemniki do przechowywania żywności.

 W lodówce powietrze jest suche. Aby żywność nie wyschła, należy przechowywać ją w specjalnych pojemnikach, pergaminowym papierze lub folii. Przechowywanie żywności w folii ma jednak wady. Nie przepuszcza ona powietrza, słabo przepuszcza parę wodną, przez co rozwija się w jej wnętrzu pleśń. Papier jest najsłabszą ochroną przed wysychaniem. Plasterki wędliny najlepiej jest owinąć papierem śniadaniowym i włożyć do plastikowego pojemnika na żywność. Naczynia z gotowymi potrawami umieszczaj w lodówce szczelnie przykryte. Nowoczesne lodówki automatycznie się odmrażają, parujące potrawy oszraniają tylną ściankę lodówki i osłabiają proces chłodzenia 

 Ze względów bezpieczeństwa nie mroź wędlin, serów i produktów garmażeryjnych. Dwukrotne zamrażanie również jest zabronione. Powoduje ono ciężkie zatrucie pokarmowe. Żywność rozmrożoną przyrządź i zjedz od razu. Żywność najlepiej jest zamrażać na minimalnie 3 miesiące. Zanim zdecydujesz się zamrozić żywność, sprawdź etykietę produktu lub instrukcję lodówki. Produkty w zamrażalniku układaj ciasno, aby praca zamrażalnika nie była zakłócona. Temperatura jaka powinna panować w zamrażalniku to minimum -18 stopni Celsjusza. 

Przechowywanie żywności staje się proste dzięki pojemnikom!

 Żywność w lodówce możemy przechowywać na różne sposoby. Owijać folią, papierem, kłaść „luzem”. Bardzo pomocne mogą okazać się różnego typu pojemniki kuchenne na żywność. W zależności o typu żywności wybierz właściwy pojemnik. Zapewni on idealne warunki przechowywania i zachowa walory smakowe żywności.

o Autorze

Marek Kulis 



powiadom znajomych o tym artykule:

oceń Artykuł:

Nikt jeszcze nie zagłosował na ten artykuł, bądź pierwszy/pierwsza!



komentarze wspierane przez Disqus

Powered by ArticleMS from ArticleTrader