Albercik.pl - darmowe artykuły na Twoją stronę

Witaj Guest

Szukaj Artykułu:


Kawowe love love love

autor: witoo | artykuł do pobrania

zamieszczono: 19.09.2014 10:47, przeczytano razy: 411, słów: 485


Cóż takiego jest w kawie, że wszyscy tak kochamy ją pić? Kawa stawia nas na nogi. Jeśli czujemy się zmęczeni bądź niewyspani często sięgamy po kubek gorącej i pysznej kawy, która potrafi zdziałać cuda.


Jest to napój, który kojarzy się z miłym spędzaniem czasu w gronie przyjaciół, wyjściem na miasto czy chociażby zapaleniem papierosa.

Aromatycznie i intensywnie 

Kawa to napój, który pobudza i sprawia, że czujemy się odprężeni, zadowoleni i pełni nowych pomysłów. Współczesny świat wciąż gna do przodu, nie ma na nic czasu, ludzie pędzą mijając się tylko na ulicy, ale warte podkreślenia jest to, że na pyszną kawę zawsze znajdzie się czas. Włosi wiedzą coś o tym! Tworzeniem doskonałego aromatu wspominającego dawne włoskie dzielnice i wszelkie smaki zajmują się ekspresy ciśnieniowe do kawy, które z pewnością pozwolą nam wrócić myślami do pięknych Włoch. Jednym z bardziej aromatycznych podanych kaw jest Caffee Lungo. To espresso przygotowane z większą ilością wody. Zwykle espresso zaparza się w ciągu 18–30 sekund z 25–30 mililitrów wody. Caffè lungo jest parzona nawet do 1 minuty z 50–60 mililitrów wody. „Lungo” oznacza „długi”, w wolnym tłumaczeniu, więc „caffè lungo” to „rozciągnięte espresso”. Jest słabsze niż klasyczne espresso, ale bardziej gorzkie. Oczywiście można spróbować podać je z mlekiem ale to już wersja bardziej dla mniejszych smakoszy.

Co kraj to obyczaj

Francja. Bagietka, masło, dżem i miska parującej kawy. Tak, dobrze przeczytaliście: miska. O co chodzi? Otóż, Francuzi piją poranną kawę z miski, aby maczać w niej croissanta, chleb z dżemem lub ciastko czekoladowe. I właściwie, to tyle. Naród francuski dumny jest bowiem, ze swojego espresso podawanego w malutkich filiżankach, do których croissant nie wejdzie, nie mówiąc o bagietce z dżemem. Rozwiązaniem stała się tu więc szklana lub porcelanowa miska! Co kraj, to obyczaj. A Francuzi jacy są, każdy widzi… W Japonii kawa cieszy się coraz większą popularnością. W kraju tym obchodzi ona nawet swoje własne święto, w dniu 1 października. W Japonii zwyczajem jest picie kawy charakteryzującej się najwyższą jakością. Wybierane są jej najlepsze gatunki. W Skandynawii z kolei, zwyczaj wspólnego picia kawy jest bardzo zakorzeniony w kulturze tego kraju. W Szwecji funkcjonuje nawet specjalna nazwa określająca przerwę w pracy oraz spotkania towarzyskie, na którym pije się kawę. Taka przerwa to tak zwana fika. Natomiast w naszym kraju przez wiele lat popularne było picie kawy, zwanej potocznie „zalewajką”. Była to kawa po turecku, którą zalewało się gorącą wodą, w filiżance lub szklance.

Na szczęście jednak czasy te przeminęły. Teraz chętniej sięgamy po inne, bardziej wymyślne i światowe kawowe napoje. W każdym kraju istnieją zatem, pewne, ściśle określone i przyjęte od lat zasady związane zarówno z piciem, jak i podawaniem kawy. Pamiętajmy o tym.

 

o Autorze

Marek Baranowski, student 2 roku magisterskich studiów z Łodzi



powiadom znajomych o tym artykule:

oceń Artykuł:

Nikt jeszcze nie zagłosował na ten artykuł, bądź pierwszy/pierwsza!



komentarze wspierane przez Disqus

Powered by ArticleMS from ArticleTrader