Albercik.pl - darmowe artykuły na Twoją stronę

Witaj Guest

Szukaj Artykułu:


Albercik.pl - darmowe artykuły na WWW » Dom-i-ogrod » Kulinaria » Czekolada z mlekiem w proszku - sprawdzone przepisy na deser

Czekolada z mlekiem w proszku - sprawdzone przepisy na deser

autor: DarthLemon | artykuł do pobrania

zamieszczono: 09.12.2014 10:21, przeczytano razy: 399, słów: 444


Wielu z nas pamięta ten przepis z rodzinnego domu – kiedy to stanowił remedium na niedostateczną dostępność czekolady, a nawet – dzięki talentowi i pomysłowości naszych mam i babć – lepszą i smaczniejszą jej alternatywę.


Także dzisiaj, mimo tego, że na rynku dostępna jest niesamowita ilość gatunków, rodzajów i smaków czekolady, samodzielnie przygotowany na bazie mleka w proszku deser może budzić bardziej niż pozytywne emocje. Nie wspominając już o tym, że jest to także znakomita propozycja dla osób uczulonych na gluten – który, niestety, często znajdziemy w gotowych czekoladach.

 

Zaczniemy od prostego i pozbawionego dodatków przepisu – wśród składników znajdziemy:

 - mleko w proszku (500 gramów – musi być pełne, jeżeli użyjemy granulek, masa nie wyjdzie i przygoda z gotowaniem skończy się rozczarowaniem)

- masło (1 kostka – nie używajmy margaryny, masło może i kosztuje więcej, ale jest znacznie zdrowsze)

- kakao (6 łyżek – musi to być kakao naturalne)

- cukier (1.5 szklanki, możemy śmiało ograniczyć tę ilość, jeśli nie lubimy zbyt słodkich deserów)

- mleko (pół szklanki).

 

Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, mleko i cukier, mieszamy do momentu zaniku grudek, po czym powoli (i wciąż mieszając) wsypujemy kakao. Całość możemy zagotować, po czym odstawiamy na kilka minut i stopniowo dodajemy mleko w proszku, dbając o to, by masa była jednolita i gładka (możemy użyć miksera). Całość przelewamy do przygotowanych foremek i odstawiamy do lodówki – po zastygnięciu będzie gotowa do spożycia.

 

Jeżeli mamy ochotę na eksperymenty – lub osoby, które uwielbiają niespodzianki i różnorodność – przepis na czekoladę możemy wzbogacić o wszelkiego rodzaju dodatki.

Inspiracją może tu być zarówno gotowa czekolada (jak uwielbiana przez kolejne już pokolenie czekolada Studentska) – śmiało możemy dosypać do stygnącej masy kawałeczki prażonych orzechów, grudki twardej galaretki owocowej, suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki czy żurawinę) oraz lentilky lub inne draże czekoladowe z polewą. Świetnie sprawdzi się także dmuchany ryż, płatki kukurydziane lub kawałeczki herbatników, całość będzie wtedy bardziej chrupiąca. Możemy także zastosować różnorodne przyprawy – cynamon, odrobina imbiru, goździki czy gotowa przyprawa do piernika wzbogacą zapach i smak, a dla najodważniejszych pozostają eksperymenty ze szczyptą chili :).

 Dla nieco starszych miłośników czekolady ciekawą propozycją będzie "zmieszczenie" w przepisie małej filiżanki espresso – aromat kawy naturalnej podkreśli smak czekolady. Bardzo dobre efekty – na długie, zimowe wieczory – przyniesie również dodatek likieru lub nasączonych alkoholem owoców, całość będzie wówczas przyjemnie rozgrzewać i pozwoli zapomnieć o pracowitej codzienności.

 Własnoręcznie przyrządzona czekolada może okazać się strzałem w dziesiątkę, warto spróbować!

o Autorze

Piotr Marcinkiewicz



powiadom znajomych o tym artykule:

oceń Artykuł:

Nikt jeszcze nie zagłosował na ten artykuł, bądź pierwszy/pierwsza!



komentarze wspierane przez Disqus

Powered by ArticleMS from ArticleTrader