Albercik.pl - darmowe artykuły na Twoją stronę

Witaj Guest

Szukaj Artykułu:


Albercik.pl - darmowe artykuły na WWW » Ciekawostki » Jak podawać gorącą czekoladę?

Jak podawać gorącą czekoladę?

autor: DarthLemon | artykuł do pobrania

zamieszczono: 09.12.2014 10:20, przeczytano razy: 1036, słów: 453


Gorąca czekolada to doskonała propozycja na chłodne dni i poprawę humoru - istnieją jednak sposoby i sztuczki, dzięki którym możemy poprawić jej wpływ na nasz organizm, nastrój i podniebienie.


Dodatki

Istnieje wiele sposobów podania gorącej czekolady. Jest ona bowiem napojem, który spokojnie można serwować bez żadnych dodatków. Można też, opcjonalnie i w zależności od smaku, doprawiać ją na różne sposoby. Cynamon, pieprz kajeński, chili, wanilia, cukier lub cukier waniliowy to tylko kilka możliwych do wykorzystania przypraw. Z kolei bita śmietana, pianki czy czekoladowe wiórki mogą pełnić rolę swoistej wisienki na torcie.

Kolor kubka

Mogłoby się wydawać, że kolor naczynia, w którym serwujemy gorącą czekoladę nie ma większego znaczenia. O dziwo, badania mówią, iż wbrew pozorom kolory mają wpływ na odbieranie przez nas smaków. Napoje wydają się być bardziej cytrynowe, jeśli butelka albo puszka są żółte. Jeśli z kolei opakowanie jest niebieskie, wydają się być bardziej orzeźwiające. Okazuje się, że gorąca czekolada smakuje najlepiej w kremowym lub pomarańczowym naczyniu. Osoby poddane badaniu, napój podany im w tych właśnie kubkach oceniły jako bardziej aromatyczny i słodszy.

 
Miejsce i pora

Nie ma ściśle określonych reguł co do miejsca ani pory, w której gorącą czekoladę należy  lub powinno się spożywać. Można ją pić w zasadzie o każdej porze dnia i nocy, w zależności od upodobań. Jedyną rzeczą, o której dobrze by było pamiętać jest jednak to, że delektowanie się jej smakiem niekoniecznie idzie w parze z pośpiechem. Warto więc uwzględnić obecność gorącej czekolady podczas chwil relaksu, w trakcie którego będzie mogła towarzyszyć dobrej książce czytanej pod ciepłym kocem. Zwłaszcza, gdy pogoda za oknem pozostawia wiele do życzenia.

 

Skład

Z pozoru oczywiste, często jednak nie do końca zdajemy sobie sprawę z wpływu, jaki na nasz organizm mają poszczególne składniki czekolady. Licząc na ucieczkę od stresu sięgamy po wyroby najsłodsze – i często spotyka nas rozczarowanie. Biała czekolada, a także gorsze rodzaje czekolady mlecznej i deserowej – składają się w większej części z cukru, który (nie bez racji) nazywany jest białą śmiercią. Najlepsze pod kątem naszego zdrowia i samopoczucia działanie mają: naturalne kakao i masło kakaowe, a z zawartych w czekoladzie (i czekoladzie do picia) słodkości – cukier trzcinowy lub cukier drzewny. Bardzo ciekawym pomysłem jest także użycie do osłodzenia samodzielnie przygotowanego napoju miodu, musimy jednak pamiętać wówczas o tym, że zbyt wysoka temperatura niszczy jego najbardziej wartościowe składniki.

 

Przydatne informacje (czekolada, przepisy i porady) na powyższy temat znajdziemy na stronach największych producentów  słodyczy.

o Autorze

Piotr Marcinkiewicz



powiadom znajomych o tym artykule:

oceń Artykuł:

Nikt jeszcze nie zagłosował na ten artykuł, bądź pierwszy/pierwsza!



komentarze wspierane przez Disqus

Powered by ArticleMS from ArticleTrader