Albercik.pl - darmowe artykuły na Twoją stronę

Witaj Guest

Szukaj Artykułu:


Albercik.pl - darmowe artykuły na WWW » Biznes » Zarzadzanie » Jak wyposażyć restaurację, aby służyła gościom i pracownikom?

Jak wyposażyć restaurację, aby służyła gościom i pracownikom?

autor: bunitas | artykuł do pobrania

zamieszczono: 17.05.2014 17:44, przeczytano razy: 3489, słów: 390


Bardzo często możemy usłyszeć, że moda na lokale gastronomiczne nigdy nie przeminie, jeśli więc zastanawiamy się nad biznesem, który zagwarantuje nam naprawdę duże zyski, powinniśmy skoncentrować się właśnie na wysiłkach ukierunkowanych na założenie restauracji.


Nie sposób polemizować z tego rodzaju opiniami. Zainteresowanie lokalami gastronomicznymi jest spore, nasi rodacy pokochali bowiem wychodzenie z domu, aby zjeść coś dobrego. Nie możemy jednak zapominać i o tym, że mówimy o gałęzi rynku, w przypadku której konkurencja jest coraz większa, wykreowanie restauracji, która będzie odpowiadać tak gościom, jak i pracownikom nie jest więc szczególnie prostym zadaniem.


Na pierwszy plan wysuwa się ciekawy pomysł to bowiem oryginalne rozwiązania pomogą nam wyróżnić się na tle konkurencyjnych lokali i ściągnąć na siebie uwagę potencjalnych klientów. Nie musi być to przy tym pomysł nigdy wcześniej niespotykany. Kluczem do sukcesu okazuje się przecież nie tylko interesująca wizja, ale także sposób, w jaki wizja ta jest realizowana. W tym kontekście nie powinniśmy zapominać także o interesującym wystroju restauracji, zdecydowana większość klientów jest bowiem wzrokowcami. Nawet najsmaczniejszy posiłek nie smakuje najlepiej, jeśli podawany jest w miejscu, w którym nie czujemy się najlepiej, brak należytej troski o wnętrze lokalu może być więc początkiem jego końca.


Zdecydowana większość lokali gastronomicznych cieszy się jednak powodzeniem dlatego, że odwiedzając je można liczyć na smaczne posiłki, jeśli więc chcemy podążać ich śladem zadbajmy nie tylko o ciekawe menu, ale i o kucharzy, którzy będą w stanie trafić przez żołądek do serc restauracyjnych gości. Ignorowanie znaczenia personelu jest poważnym błędem młodych restauratorów, nie zapominajmy więc, że im mniej jest wśród zatrudnionych osób przypadkowych, tym większa jest szansa na to, że lokal stanie się popularny.


O roli wyposażenia zaplecza gastronomicznego z reguły nie mówi się tak wiele, jak o atmosferze panującej w restauracji. Nie powinniśmy jednak zapominać o tym, że jest ona wyjątkowo duża. Bez wysokiej jakości sprzętu nawet najbardziej utalentowany kucharz nie przygotuje posiłków zachwycających swoim smakiem, same produkty żywnościowe będą zaś marnowały się w zastraszającym tempie. Inwestycja w piece, patelnie, naczynia i lodówki nigdy nie powinna być więc postrzegana w kategoriach zbędnego wydatku. Podobnie rzecz ma się z wyposażeniem zapewniającym odpowiednią wentylację czy też klimatyzację.

o Autorze

Monika Rokicka - aranżatorka restauracji



powiadom znajomych o tym artykule:

oceń Artykuł:

Nikt jeszcze nie zagłosował na ten artykuł, bądź pierwszy/pierwsza!



komentarze wspierane przez Disqus

Powered by ArticleMS from ArticleTrader